Refugis Bioclimàtics als patis

Refugis Bioclimàtics als patis

Ja fa un bon grapat d’anys que Aixortà treballa de valent per aconseguir que els patis d’escoles deixen de ser esplanades de formigó per a jugar al futbol i prou. És per això que hem vingut dissenyant per a diferents AMPE’s i escoles refugis bioclimàtics per tal de fer front al repte del canvi climàtic. L’escola de les Foies, l’institut Maria Enríquez, l’IES La Safor, l’escola de Benipeixcar…són alguns dels centres on hem assessorat o hem redactat algun d’aquests projectes. Però en el cas del CEIP Roís de Corella a més de dissenyar nous espais verds per a les zones comunes de l’escola, també l’hem començat a executar. Anem per fases i ja en portem tres. Amb l’ajuda del claustre de mestres, dos jornades participatives amb els pares, mares, xiquetes i mestres i el treball en xarxa amb els nostres companys de Linx, hem aconseguit posar en marxa aquest somni que és una escola al mig d’un bosc. I el curs que ve farem una nova fase.

Bioconstrucció al PNIN de Poblet

Bioconstrucció al PNIN de Poblet

Durant els mesos de març i abril, vam estar redactant sobre una idea original d’una de les empreses forestals amb les qui col·laborem, Arboreal, un magnífic projecte de bioconstrucció, encàrrec dels tècnics de l’espai natural protegit. Es tractava d’un mur Krainer de 75 metres de llargada i en alguns punts 8 metres d’altura, ubicat en el Paratge Natural d’Interés Nacional de Poblet. Ha estat una experiència molt bona perquè hem vist el projecte des del dibuix sobre un toballó d’un refugi de muntanya fins a la execució final per part d’Arboreal i altres col·laboradors. Però també per ser un projecte innovador en un espai preciós i amb un equip de gent reialment genials i sobretot grans professionals. Aixortà es va encarregar de la gestió de l’ajut forestal que enmarcava el projecte, del tracte amb els propietaris (els monjos del Monestir de Poblet) i amb els tècnics del PNIN de Poblet, de la redacció del projecte tècnic i finalment de la direcció d’obra i del pla de seguretat de la execució del mur. El repte el vam superar i amb els dibuixos del nostre delineant Xavi Garcia, vam redactar un projecte tècnic bonic i alhora realista. Però la part més espectacular i més perillosa requeia sobre Arboreal que es va encarregar de la execució del projecte. Amb un equip de 4 persones, tots professionals forestals, durant tres setmanes, es va abordar l’obra amb èxit. Un treball ben programat i amb molta eficàcia en la seva execució per part d’Arboreal que durant el mes d’octubre del 2020 va treballar de valent per realitzar-lo a la perfecció.

Inventariant Borente i Estabello

Inventariant Borente i Estabello

L’Ajuntament de Vall de Cardós, va confiar en Aixortà per fer totes les ordenacions del seu municipi. 17 anys després de començar aquella aventura, ha tornat a confiar per fer la revisió forestal d’aquella primera ordenació que vam fer al 2003, la de Borente i Estabello. Durant tot el mes de juny i juliol hem estat anant a les dues forests per tal de realitzar els inventaris forestals dasocràctics i pericials. Seguint la metodologia de treball d’Aixortà, hem tornat a col·laborar amb un altra empresa del territori, aquesta vegada amb l’enginyer de forests Javier Martínez Sastre. Ja han finalitzat els treballs de bosc i actualment estem redactant el document i realitzant alhora el procés de participació, la planificació i la cartografia final.

Estem molt contentes de tornar al bosc i de poder revisar aquell treball del 2003/4 amb un nou escenaria i una nova mirada. Seguirem informant!

La Sèquia del Moli, un nou tram de l’Anella Verda de Gandia

La Sèquia del Moli, un nou tram de l’Anella Verda de Gandia

A primers d’any vam començar la restauració i creació d’un nou espai verd a Gandia. Juntament amb els companys de Linx, vam estar dos mesos treballant de valent en una primera fase que va consistir en els moviments de terra i la plantació d’un bosc de ribera. El repte era important doncs havíem de crear un llac amb dos noves sèquies que partien de la Sèquia mare del Molí. El projecte d’execució el va redactar Aixortà, durant el mes de desembre del 2019. Els treballs van ser exitosos i ara el nou llac funciona molt bé i ja està ple de vida i biodiversitat. Recentment l’Ajuntament de Gandia ha confiat en Linx una segona fase del projecte i Aixortà de nou col·laborarà per tal de poder obrir l’espai al públic el més prompte possible.